VRIJ SPEL

VRIJ SPEL is hét boek voor iedereen die (beter) wil leren improviseren op de piano of op een ander instrument. Voor iedere amateur- of professionele musicus die het verlangen voelt om eigen muziek te maken, in welke stijl dan ook. Voor wie gewend is van blad te spelen maar de stap naar vrij improviseren nog niet heeft durven zetten.

VRIJ SPEL is een boek om meteen mee aan de slag te gaan, boordevol praktische oefeningen, luistervoorbeelden (op bijgevoegde cd), verhelderende anekdotes en wetenswaardigheden. Met dit boek als leidraad kan iedereen leren improviseren! Of je nu een beginner bent of een gevorderde muzikant: het helpt je over de drempel naar improvisatie en brengt je tot onvermoede muzikale uitingen.

VRIJ SPEL telt 272 pagina’s en is gedrukt op FSC papier van verantwoorde herkomst. Op de bijgevoegde cd worden de improvisatieopdrachten verklankt door Robijn Tilanus, met Wim Lohy, Oene van Geel, Ernesto Arrendell, Ramón Valle, en Jolanda Miedema. VRIJ SPEL is te koop in elke boek- en muziekboekhandel. Je kunt het ook hier bestellen.

 

Enkele reacties uit het werkveld:

Bert van den Brink, improvisatiepianist, winnaar van de Boy Edgar Prijs 2007, hoofdvakdocent piano Utrechts Conservatorium:

“Dit boek leidt de lezer op grondige wijze langs een schat aan informatie op zowel mentaal als fysiek gebied.

Het is een gids voor beginners en gevorderden, die je stevig bij de hand neemt maar ook loslaat en uitdaagt het avontuur niet te schuwen maar aan te gaan.

De autobiografische passages en de directe schrijfwijze van het boek zijn er mede de oorzaak van dat je je als lezer heel persoonlijk benaderd voelt, alsof het voor jou alleen geschreven is.

VRIJ SPEL schept een prachtig klimaat voor de wereld van improvisatie.

Voor een ieder die improviseert of improviseren wil biedt het bemoedigende woorden en inspiratie.

Een absolute aanrader!”

Sander Sittig, pianist:

Een fascinerend boek voor iedereen die wel eens een piano bespeelt, van beginner tot concertpianist. Op elk niveau vind je inspiratie in dit boek over improviseren, een ondergeschoven kindje voor de meeste musici. De schrijfster leidt je stapje voor stapje langs alle (vermeende) problemen waar je mee te maken krijgt als je wilt leren improviseren. Haar heldere uitleg, aansprekende voorbeelden uit het dagelijks leven en haar geestige anekdotes over haar eigen leerlingen en beroemdheden binnen en buiten de muziek blijven je voor altijd bij. Maar ook als je voornamelijk of uitsluitend gecomponeerde muziek speelt en leren improviseren niet je hoofddoel is, kun je toch ook veel uit dit boek halen, bijvoorbeeld over mentaliteit, klank, swingend ritme en het toeleven naar een uitvoering. Met een CD vol aansprekende luistervoorbeelden en een register waarin vele vaktermen helder worden verduidelijkt. Mooie, rustige, duidelijke typografie.

Andere lezers zeggen:

‘Een geweldig boek.’

‘Ik ben pas op bladzijde dertig, maar het is nu al mijn bijbel.’

‘Er staat zoveel in! Andere mensen zouden tien verschillende boeken schrijven met de hoeveelheid stof van jouw boek. Maar jij vat het allemaal samen in één boek!’

‘Een rijk boek.’

‘Ik was er vast van overtuigd dat ik niet kon improviseren, en het ook nooit zou leren. Maar door VRIJ SPEL kan ik het nu WEL!’

‘Een schat aan inspiratie en levenslessen.’

‘Een prachtig boek. Een juweeltje. Ik ben er zeer van onder de indruk.’

 


BESTELLEN
[advanced_iframe securitykey=”da39a3ee5e6b4b0d3255bfef95601890afd80709″]