Over Robijn Tilanus

Robijn Tilanus is improvisatiecoach, auteur, componist en improvisatiepianist.

Op zevenjarige leeftijd begon ze met pianospelen. Ze volgde lessen bij o.a. Jan Wijn, Willem Brons, Ramón Valle, Jet Röling en Frank Mol. Naast het Staatsexamen Klassiek Piano behaalde ze ook het Doctoraalexamen Biologie.

Robijn Tilanus verwierf internationale bekendheid met haar boek over harmonieleer KWINTessens: een praktische benadering van de harmonieleer, via improviseren aan de piano, luisteren, spelen, zingen, componeren. Dit boek werd o.a. ‘een uniek meesterwerk’ genoemd (door Maarten ‘t Hart in Vrij Nederland). Het is inmiddels in de zesde druk, er zijn meer dan 15.000 exemplaren van verkocht; er verschenen een Duitse en een Engelse vertaling.

Daarnaast schreef zij een boek over improviseren VRIJ SPEL: de zeven facetten van improviseren, een gids voor iedereen die vrij wil leren musiceren.

Ook van haar hand is de compositiebundel Again and again, met korte, eenvoudige composities voor piano solo, met een uitnodiging tot improvisatie.

Robijn Tilanus treedt regelmatig op als improvisatiepianist. Ze heeft haar eigen stijl van pianospelen, waarin invloeden te herkennen zijn van klassieke muziek, salsa, new age, pop, jazz, tango en reggae. Naast de piano speelt zij altviool, viool, altblokfluit, djembé, cajon, conga, bongo’s en marimba.

Robijn Tilanus heeft honderden trainingen, masterclasses, lezingen en workshops gegeven over improvisatie en harmonieleer, in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Slovenië, Finland en IJsland. Zij is oprichter en eigenaar van de Improvisatie Academie. Met haar boeken en trainingen heeft zij inmiddels vele duizenden mensen geïnspireerd om te gaan improviseren.

Robijn Tilanus woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.